Biofeedback

Hoe werkt Biofeedback?

Met Biofeedback worden je lichaamssignalen zichtbaar gemaakt en is terugkoppeling van jouw fysieke signalen mogelijk. Je manier van ademen, je hartslag, de temperatuur van je hand, de transpiratie hiervan en je spierspanning is meetbaar en geeft een inzicht in de relatie tussen ontspanning, inspanning en gespannenheid of zelfs stress.

Tijdens een meting word je aangekoppeld met gevoelige meetapparatuur, die op de computer aangesloten is. Zo zie je op het beeldscherm direct wat er in jouw lichaam gebeurt. Het effect van ontspanning, stress, angst, concentratie, de manier van ademen, de zithouding, etc. is precies te volgen op de monitor.

Op deze manier krijg je, d.m.v. een gerichte aanpak en bijbehorende oefeningen zicht en vooral grip op de mogelijkheden om dit positief t.b.v. een goede gezondheid en welbevinden te beïnvloeden.

Wat gebeurt er tijdens de Biofeedbacktraining

Je leert controle te krijgen over je lichaam en je bent geen speelbal meer van stressfactoren die je gezondheid negatief beïnvloeden. Je ziet, bijvoorbeeld, wat er met de hartslag gebeurt als je goed blijft ademen, met het juiste ritme en diepte, ook tijdens spannende momenten. Je kunt je voorstellen dat dit belangrijk is ter voorkoming van lichamelijke en psychische problemen en dat je, mits gefocust, positieve invloed op kunt uitoefenen.

Tijdens de biofeedbacksessie leer je je eigen lichaamssignalen bewust te controleren, je leert hoe je je spierspanning kunt verlagen, hoe je je ademhaling kunt verbeteren en hoe je uit de stressmodus kunt komen.

Niet alleen tijdens de training, maar ook in het dagelijks leven leer je positieve invloed uit te oefenen op de lichamelijke en geestelijke balans. Hierdoor wordt je innerlijke balans hersteld en kunnen klachten verminderen of helemaal verdwijnen. Zo kun je optimaal presteren, op het werk, thuis, of tijdens het sporten.

Nog even samengevat;
Je leert je lichaamssignalen herkennen en bewust controleren. Je leert stress kunt herkennen, controleren en of afbouwen. Je leert gezonder, meer ontspannen en zelfverzekerd te zijn.

Voor wie is biofeedback is geschikt?

Wil je weten wat er in je lichaam gebeurt tijdens stress? Wil je je weer vitaler voelen? Wil je geen slachtoffer meer zijn van je eigen stress? Dan is biofeedback geschikt voor jou.

In de volgende situaties is biofeedbacktraining bij uitstek geschikt:

  • Je hebt last van stress en wilt dit leren hanteren en, reduceren.
  • Je hebt last van hyperventileren
  • Je raakt snel overprikkeld en/of je ben hoog sensitief
  • Je hebt fysieke klachten als migraine, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk en je huisarts vermoedt dat deze door stress veroorzaakt worden.
  • Je wilt meer presteren tijdens sportactiviteiten of werk.
  • Je hebt last van “onverklaarbare” lichamelijke klachten, terwijl medisch onderzoek uitwijst dat je niets mankeert.
  • Je hebt een burn-out en je merkt dat je huidige therapie of begeleiding onvoldoende resultaat oplevert.

Biofeedback is een effectieve manier om tot ontspanning te komen en is een
eigentijds alternatief voor yoga, mindfulness of meditatie.  Niet voor niets wordt
biofeedback “Yoga voor het westen genoemd”.

Meer weten over biofeedback?